Osteanretning med smakfullt følge
Et stykke ost kan være en like god avslutning på et måltid som en dessert. Ost kan også serveres mellom hovedretten og en liten søt eller fruktig dessert.
Oppskrift av: Wenche Andersen
30 minutter
DessertIngredienser
Marmelade med tørket frukt og krydder
2 ss
smør, usaltet1 stk
kanelstang2.5 ss
sukker, bruntSyltede valnøtter
100 g
sukker200 g
valnøtter2 ss
bringebæreddik2 dl
rødvin0.5 stk
appelsin1 stk
appelsin, bare saften1 stk
kanelstangBakte ferske fiken
5 stk
fiken, fersk2 stk
nellikspiker1 stk
stjerneanis, hel1 stk
kanelstang1 dl
portvinMarinerte aprikoser
1 dl
vann1 dl
sukker, brunt100 g
aprikoser, tørkede1 stk
kanelstang1 stk
stjerneanis, helSlik gjør du det:
Til en osteanretning beregn ca 200 g ost pr person Til dessert ca 75 g ost pr person Til forrett ca 50 g ost pr person Som snacks før måltidet 100-150 g ost pr person Til osteanretning: Server 2-5 gode oster. For eksempel fast ost, hvitmuggost, kittmodnet ost og blåmuggost. Be om hjelp og tips i ostedisken. Det har i det siste årene kommet mange nye spennende norske oster fra småskalaprodusenter, både av kumelk og geitemelk.
Noen forslag til tilbehør til ost
Forslag 1 Marmelade med tørket frukt og krydder Smelt smør i en stekepanne. Legg i kanelstang og tørket frukt . Dryss brunt sukker. Kok opp og la sukkeret smelte og hell over balsamicoeddik eller moscateleddik. Kok opp og la trekke til en fyldig konsistens og frukten er myk. Litt ekstra smak får du om du tilsetter 4-5 nellikspiker eller 1 hel stjerneanis. Ristede/ lett stekte valnøtter eller hasselnøtter kan også tilsettes. Marmeladen kan serveres med frukten i biter eller den kan kjøres til en grov masse i hurtigmikser.
Forslag 2 Nøtter, valnøtter, ristede mandler, ristede pinjekerner
Forslag 3 Syltede valnøtter Smelt sukker til karamell og vend valnøttene i den varme karamellen. Tilsett bringebæreddik og kok helt inn. Tilsett resten av ingrediensene og kok under omrøring til det gjenstår 1/3 av væsken.
Forslag 4 Tørket frukt, fiken, dadler, aprikoser, svisker) Aprikoser og svisker kan fylles med en kremet blåmuggost. Lag et snitt i frukten og legg inn fyllet. Serveres til snacks og som dessert.
Forslag 5 Bakte ferske fiken Kutt av det grove stilkfestet og del fiken i fire båter og legg i en liten kasserolle. Tilsett resten av ingrediensene og la trekke på svak varme til fikene er møre. Server lune til et godt stykke ost, gjerne en chèvre eller et stykke brie
Forslag 5 Marinerte aprikoser Kok opp vann og sukker. Legg i aprikoser og krydder og kok opp. Hell på glass og sett på lokk. Avkjøl og oppbevar kaldt 1-2 uker. Marinerte aprikoser bør trekke i laken 1-2 dager før servering.
Forslag 6 Frisk frukt For eksempel godt modne pærer, plommer, fersken, nektarin, druer.
Forslag 7 Flytende honning. Godt sammen parmesan og litt bløte hvite oster av geitemelk.
Forslag 8 Redusert eddik eller portvin. Kok eddik (balsamicoeddik, moscateleddik) eller portvin inn til det halve . Avkjøl og drypp noen dråper over osten ved servering. Velg gjerne balsamicoeddik med fikensmak eller bærsmak.
Forslag 9 En god olivenolje eventuelt med litt gourmetsalt.
Forslag 10 Små sorte oliven marinert i olivenolje og krydderurter
Forslag 11 Sirup med bærsmak eller chutney basert på frukt, krydder som chili, kanel og pepper (kan kjøpes ferdig). Forslag 12 Litt godt brød (gjerne med nøtter eller oliven) eller kjeks.