Ribbe med sprø svor
Oppskrift av: Aase Strømstad
1440 minutter
HovedrettIngredienser
4 porsjoner
1.5 kg
tynn ribbe3 ts
salt1 ts
pepper3 dl
vannMedisterkaker:
1 kg
medisterfarse3 ts
salt5 ss
potetmel0.75 ts
pepper0.5 ts
muskat0.5 ts
malt ingefær5 dl
melkSlik gjør du det:
I ovn ved 230° i ca. 30 minutter, 200° i ca. 1,5 time Rut svoren hvis det ikke allerede er gjort. Bruk en skarp, spiss kniv og skjær ruter gjennom svoren, men ikke ned i kjøttet. Gni kjøttet inn med salt og pepper og la det ligge i kjøleskapet i 2 døgn. Legg ribben med svorsiden opp i langpannen. Legg en omvendt asjett midt under ribben og dekk langpannen tett med aluminiumsfolie. Sett pannen midt i ovnen og la ribben dampe i ca. 30 minutter. Skru varmen ned til 200°, fjern folien og la ribben steke i ca. 1,5 timer, til den er gjennomstekt. Hvis ribben ikke nå har fått boblende sprø svor, kan den settes under grillen i noen minutter, eller svoren kan sprøs opp med en vanlig skibrenner. Server ribben med julepølse og medisterkaker, som stekes ved siden av ribben de siste 20 minuttene. Surkål og poteter, samt sjyen fra langpannen er tradisjonelt tilbehør. Medisterkaker: Rør medisterdeigen seig med saltet og rør inn potetmel og krydder. Spe med melken, som bør ha samme temperatur som medisterdeigen, ellers skiller den seg lett. Form runde kaker, som brunes i smør i stekepannen og etterstekes ved siden av ribben.