Rugbrød med surdeig

Rugbrød med surdeig

Rugbrødet blir ekstra godt når du bruker surdeig i det!

Oppskrift av: Marit Røttingsnes Westlie
1440 minutter
Bakverk

Ingredienser

2 porsjoner

75 g

surdeig

Dag 2 - morgenen etter

400 g

hvetemel

15 g

salt

Slik gjør du det:

Se egen oppskrift for surdeigsstarteren, linken ligger under oppskriften til høyre.
Kvelden før du skal bake, tar du 75 gram surdeig og blander sammen med 200 g fint sammalt rugmel og 1 1/2 dl romperperert vann. Bruk gjerne miksebollen, så kan du fortsette med den neste morgen.
Neste dag tilsetter du resten av det sammalte rugmelet, hvetemelet og vannet og elter deigen forholdsvis sakte i 4 minutter. Skru opp hastigheten på mikseren og elt videre i 6 minutter. TIlsett saltet og elt i 3 minutter til. 13 minutter totalt.
Deigen er ganske løs, men du kan kjenne at den er forholdsvis seig.
Har du en firkantet plastboks med rett bunn, er den kjekk å bruke til hevingen. Smør den med olivenoljen før du hvelver deigen over. Du kan også heve deigen i miksebollen.
Deigen skal nå heve i ca. 4 timer. Etter 1 time væter du fingrene og drar hvert hjørne av deigen opp og ut før du plasserer hjørnet midt på deigen. Du formelig bretter deigen. Legg over plastfolie eller lokk mellom hver gang.
Gjenta igjen etter 30 og 60 minutter. La deigen hvile og heve til det totalt har gått rundt 4 timer.
Dryss et godt lag med hvetemel på benken og hvelv ut deigen. Bruk en deigskrape for å hjelpe deg og brett deigen tilsvarende som du gjorde under hevingen. Del så deigen i 2 like store deler og brett hver del igjen på tilsvarende måte. Bruk nok mel til at deigen ikke setter seg fast i fingrene.
Dryss godt med mel i to heveformer eller dryss mel på to rene kjøkkenhåndkle. Legg i brødene. Kjøkkenhåndkleene legger du så i hver sin bolle. Dekk brødene med plastfolie og la de heve i 1 1/2 -2 timer. Du må se det litt ann hvordan de hever.
Sett stekeovnen på 230 grader og legg i en bakestein dersom du har.
Du kan enten velge å steke brødene rett på bakesteinen, på et stekebrett eller du kan bake brødene i hver sinjerngryte. Jerngryta setter du i såfall inn i stekeovnen i god tid slik at den er skikkelig varm.
Hvelv brødet over på bakepapir, brødspade eller oppi jerngryta. Legg på lokk på gryta.
Stek brødet i 40-50 minutter. Ta av lokket på jerngryta etter 20 minutter.
For å sjekke om brødet er ferdigstekt, kakker du det på undersiden for å høre om du får en hul lyd. Du kan også bruke et steketermometer som du stikker midt inn i brødet. Temperaturen skal være 97-98 grader.
La brødene avkjøles på en bakerist.

Kanskje disse også frister?