
Tjälknøl
En gammel svensk oppskrift på en saftig mør stek. Denne retten trenger 1-2 dager tilberedningstid.
Oppskrift av: Wenche Andersen
1440 minutter
HovedrettIngredienser
4 porsjoner
1 kg
frossen stek av storfe, elg eller hjortSaltlake:
5 dl
vann1 dl
salt2 ts
sukkerFløtegratinerte poteter:
Slik gjør du det:
Varm stekeovnen til 100 ºC. Legg den fryste steken i et ildfast fat og sett i stekeovnen og la stå ca 10 timer. Kok opp ingrediensene til saltlaken og avkjøl. Laken kan ev smakes til med forskjellige grønnsaker, urter og krydder. Legg det varme kjøttet i en bolle som passer til størrelsen på kjøttet. Hell over lake og la det stå og trekke 5 -7 timer. Ta opp kjøttet og server med kokte, bakte eller stekte poteter, grønnsaker og brun saus eller fløtegratinerte poteter og grønnsaker eller salat. Fløtegratinerte poteter: Skrell og del poteter og løk i skiver og legg i en kasserolle. Tilsett salt og ev finhakket hvitløk og hell over fløte til det står i underkant av potetene. Kok opp og la trekke til potetene er møre, ca 20 min. Rist på kasserollen en gang i mellom, slik at potetene ikke legger seg ved i bunnen. Hell over i et ildfast fat, dryss ev på litt ost og gratiner stek høyt i stekeovnen ved 250 ºC til overflaten er lys gyllen.