Viltkraft
Har du store bein kan du knuse dem til mindre biter med en hammer.
Oppskrift av: Håvard Egge
240 minutter
Saus, dressinger og marinaderIngredienser
3 kg
kraftben1.5 dl
olje, nøytral1 hode
hvitløk2 stk
løk3 stk
gulrot0.25 stk
sellerirot1 stk
purre2 ss
tomatpuré6 l
vann3 ss
timian1 stilk
bladpersille15 stk
einebærSlik gjør du det:
Sett stekeovnen på 190 grader. Legg beina i en langpanne. Gni dem inn med 1 desiliter nøytral olje. Brun beina i ovnen i 30-60 minutter, men husk å snu på dem hvert 5. minutt slik at de ikke blir brent. Varm opp resten av oljen i en stor kasserolle. Fres grønnsakene mens du rører til de begynner å bli gylne. Tilsett tomatpureen og fortsett å rør mens du steker i tre minutter til. Tilsett de brunede beina som ligger i langpanna. Kast det overflødige fettet, og hell en del av vannet i langpanna. Deglaser (stek ut) all smaken som er i panna og tilsett den store kasserollen. Hell resten av vannet i kasserollen og kok opp. Skum godt av med en øse eller skje.
Tilsett timian og laurbærblad, og fortsett å skumme av urenheter som kommer opp underveis.
Skru ned varmen slik at krafta syder i 4 timer. Etter fire timer siles krafta over i en ren kasserolle. Kok ned til du sitter igjen med 4 liter kraft. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap om du skal bruke krafta de nærmeste dagene. Når kraften har fått stå en stund kaldt vil fettet legge seg på toppen og blir enkelt å fjerne.
Frys ned alt som er til overs - antakelig er den fortsatt god om et halvt år.