Bestas eplekringle
Oppskrift av: Wenche Andersen
120 minutter
KakeIngredienser
200 g
smør7 dl
melk50 g
gjær2 ts
bakepulver2 dl
sukker1 ts
kardemomme0.5 ts
salt16 dl
hvetemelFyll
<br>
Slik gjør du det:
Deigen kan lages for hånd eller i kjøkkenmaskin. Den bør ikke arbeides for mye. Smelt smør, tilsett melk og varm til blandingen er fingervarm, 37 °C. Rør gjæren ut i litt av den lunkne væsken. Tørrgjær kan blandes rett i hvetemelet. Tilsett bakepulver, sukker, kardemomme og salt. Elt inn hvetemel til en glatt, ikke for fast deig. Dekk bakebollen med plastfilm og sett til heving på et lunt sted til den har hevet til dobbel størrelse (30-40 min). Ha deigen over på et melet bakebord og kjevle deigen ut til et rektangel. Smør over vaniljekrem eller mykt smør tilsatt vaniljesukker og sukker og dryss over epleterninger og ev rosiner. Rull sammen og form til en kringle på et bakepairkledt stekebrett. Etterhev under klede i ca 30 min. Pensle med egg og dryss med perlesukker. Stek i varm stekeovn 200 °C på nederste rille i 25-30 min. Tips: I stedet for å lage en kringle. Elt små epleterninger inn i deigen på bakebordet, del og trill til runde boller. Etterhev og stek i varm stekeovn ved 225 °C på midterste rille i 12-15 min.