Biscotti med sjokolade og tranebær
Disse italienske kjeksene er som skapt for å bli dyppet i te, kaffe eller dessertvin.
Oppskrift av: Marit Røttingsnes Westlie
1440 minutter
BakverkIngredienser
125 g
smør250 g
sukker75 g
hasselnøtter50 g
sjokolade, minst 70%3 stk
egg350 g
hvetemel2.5 ts
bakepulver2 ts
marsalavinSlik gjør du det:
(Gir 70 stk) Friske tranebær må tørkes på 75 grader varmluft eller 100 grader over- og undervarme i 4-5 timer. Kjeksen stekes først på 180 grader over- og undervarme i 25 minutter, så hviler den i 25 minutter og blir skåret opp, deretter tørkes den på 140 grader varmluft eller 160 grader over- og undervarme i 15 minutter.
Kle et stekebrett med bakepapir. Hvis du får tak i ferdig tørkede tranebær, kan du gå direkte videre til neste punkt. Hvis ikke må du tørke dem selv. Det gjør du ved å fordele dem ut på et stekebrett og la dem tørke i ovnen i 4-5 timer. Du kan også sette inn brettet når du legger deg om kvelden, og la det stå hele natta. Da senker du bare varmen med 15-20 grader. Brett en gryteklut dobbelt og la den stå i ovnsdøra, så det blir en liten glipe. Bærene skal ikke bli bittesmå og knusktørre. De kan gjerne være en liten halvmyk kjerne i midten.
Pisk smør og sukker hvitt og luftig. Mens det piskes, har du hasselnøttene i en tørr stekepanne og rister dem på middels varme til de begynner å få litt farge. Dette gjør du for å få fram nøttesmaken ekstra godt. Ha dem over på en skjærefjøl og grovhakk dem. Grovhakk sjokoladen også, og sett den til side.
Du kan også lage biscottiene uten tranebær. Øk da sjokolademengden med 50 gram.
Nå smør og sukker har blitt hvitt og luftig, har du i eggene, ett og ett. Bland så hvetemel og bakepulver og ha i bollen.
Vask sitronen og bruk den fine sida på rivjernet når du river skallet. Ha det oppi bollen sammen med marsalaen. Bland alt godt.
Til slutt har du i hasselnøttene, sjokoladen og tranebærene. Bruk en sleiv og håndkraft til å blande alt.
Dryss litt mel på kjøkkenbenken og legg deigen oppå. Den er ganske klissete, men er grei å jobbe med så lenge du har mel på fingrene og arbeider raskt.
Del deigen i to og rull den ut til pølser på 35 x 50 cm. Legg dem med stor avstand på stekebrettet og klapp dem litt flate. Stek kjeksen på nest nederste rille i 25 minutter. Ta kakene ut av ovnen og la dem ligge på brettet og bli avkjølt i 25 minutter før du forsiktig løfter dem over på skjærefjøla.
Bruk brødkniven og skjær ca. 1 cm tykke skiver. Reduser ovnsvarmen til 140 grader varmluft eller 160 grader over- og undervarme. Legg biscottiene på stekebrettet igjen og sett dem tilbake i ovnen. La dem tørke, med litt åpen dør, i 15 minutter. Ta ut kjeksen og snu den etter halve tida.
La dem avkjøles helt på en bakerist. Ha dem så over i en lufttett boks. Der holder de seg gode i 2-3 uker. Du kan også fryse dem- Vil du lage dem litt mer luksuriøse, kan du dyppe halve kakene i smeltet sjokolade.
Da blir de imidlertid litt mer klissete å ha i kakeboksen. Eventuelt kan du dyppe dem i sjokolade rett før servering.
Oppskriften er hentet fra "Hjemmebakt" av Marit Røttingsnes Westlie