Fastelavensboller med mindre fett og sukker
Oppskrift av: Wenche Andersen
180 minutter
BakverkIngredienser
50 g
smør5 dl
skummet melk1 beger
kesam2 stk
egg(kan sløyfes)100 g
gjær for søte deiger1 dl
sukkereller Splenda2 ts
kardemomme0.5 ts
salt17 dl
hvetemelSlik gjør du det:
Smelt smør, tilsett melk, kesam og egg og varm til blandingen er fingervarm. Smuldre fersk gjær ut i litt av den fingervarmevæsken (tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet). Elt sammen den fingervarme væsken, gjær, sukker, kardemomme, sukker, litt salt og mesteparten av melet. Elt til deigen blir smidig og slipper bakebollen. Dekk til bakebollen og la deigen heve i 30-40 min. Ta deigen ut på melet bakebord. Ønsker du rosiner i bollene elt det inn i deigen på bakebordet. Del deigen opp i ca små biter og trill til boller. Sett bollene på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og etterhev i 40-50 min. Pensle ev med egg og stek i varm stekeovn 230 ºC i 8-10 min. Avkjøl på rist. Forslag til fyll: - Del bollen og fyll med pisket krem og ev rørte bær. Dryss over melis. - Lag en liten fordypning i de ferdig uttrillede bollene og fyll med revet marsipan, en liten bit sjokolade, vaniljekrem eller litt fast syltetøy. Dekk godt til hullet og sett med skjøten ned på stekebrettet. Ferdig stekte boller kan pensles med litt smeltet smør og drysses med sukker.