Fiskesuppe fra Nordishavet
Oppskrift av: Wenche Andersen
60 minutter
SuppeIngredienser
4 porsjoner
400 g
fiskefilet12 stk
blåskjell1 stk
sjalottløk0.5 ss
olje2 ss
hvitvineller vann2 stk
gulrot0.5 stk
persillerot0.5 stk
purre1 l
fiskekraft4 ss
smør, mykt4 ss
hvetemel1 stk
eggeplomme0.5 stk
eddik eller sitronsaftSlik gjør du det:
Skjær fiskefileten i mindre biter. Skyll av blåskjellene og sjekk at de er lukket. Surr finhakket sjalottløk i litt olje og ev hvitvin. Tilsett blåskjellene. Legg på lokk og damp i 4-5 min til skjellene har åpnet seg. Rist på kasserollen en gang i mellom. Ta opp blåskjellene, kast de som ikke har åpnet seg. Sil blåskjellkraften over i fiskekraften. Rens og del grønnsakene i tynne staver/ skiver. Kok opp fiskekraften og smak den ev til med salt. Legg i grønnsakene og koke dem knapt møre (2-3 min).Ta dem opp. Rør sammen mykt smør og hvetemel og pisk inn i den varme kraften. Kok opp og la suppen trekke i 8-10 min. Tilsett halvparten av rømme eller fløte. Smak til med salt og pepper. Tilsett fisk og grønnsaker. Visp sammen resten av rømme og eggeplomme og tilsett i suppen under omrøring (leger suppen). Suppen bør ikke koke etter at eggeplommen er tilsatt. Smak til med eddik eller sitronsaft og finhakket gressløk. Tilsett blåskjellene. Tips: Kraft kokt på fiskeavskjær gir best suppe (se oppskrift). Fiskefond (fra flaske) eventuelt fiskebuljongterninger kan brukes, men kan fort bli litt for salt og gir ikke den samme gode smak som når du koker kraft selv. For den som vil gjøre det helt enkelt, kan du bruke en pose fiskesuppe som basis og tilsett litt ekstra grønnsaker, rømme, sitronsaft og fisk. Tilleggsgarnityr til fiskesuppen kan være reker, syltet gresskar eller portulakk.