Grove brytebrød
Oppskrift av: Wenche Andersen
120 minutter
BakverkIngredienser
50 g
gjær6 dl
vann, lunkent2.5 ss
olje, gjerne olivenolje250 g
hvetemel250 g
sammalt hvete, grov250 g
havregryn1 ts
salt2 ss
oljeFor ekstra smak
2 fedd
finhakket hvitløkSlik gjør du det:
Løs gjæren opp i litt av det lunkene/ fingervarme vannet. Tilsett resten av vannet og olje. Tørrgjær blandes rett i melet. Bland sammen det tørre, ev tilsatt finhakket hvitløk, finhakket soltørket tomat og krydder, hell i vannet og arbeid sammen til en glatt deig. Tilsett den siste oljen og elt lett om slik at oljen smører seg rundt deigen. Dekk bakebollen med plast og sett til heving på et lunt sted, ca 40 min, til dobbel størrelse. Ha deigen på bakebordet og kna og klapp eller kjevle ut til et rektangel ca 25x30 cm og legg på et bakepapirkledt stekebrett. Dekk til og etterhev i ca 20 min. Skjær brødet opp i ruter med en kniv eller pizzarulle, dypp kniven eller pizzarullen i mel før du lager ruter. Stek på midterste rille ved 225 °C i 12-15 min. Egner seg godt til frysing. Tips: Deigen kan også formes til rundstykker.