Grovt rugbrød med kefir og nøtter
Oppskrift av: Trond Moi
60 minutter
BakverkIngredienser
1 l
kefir6 dl
vann1.5 pk
gjær, fersk0.5 dl
olivenolje2 ss
nøtte olje2 ss
salt300 g
valnøtter400 g
sammalt rug, grov600 g
rugmel, siktet900 g
hvetemelSlik gjør du det:
16 små runde brød Denne oppskriften er laget av Trond Moi, kjent fra Bølgen & Moi -restaurantene, der han regjerer sammen med vinekspert Toralf Bølgen. Varm kefirmelk og vann fingervarmt. Rør gjæren ut i litt av væsken og bland resten i. Tilsett olje, salt og valnøtter. Arbeid inn sammalt og siktet rugmel og hvetemel til deigen blir seig og smidig. Hold eventuelt igjen litt av hvetemelet. Deigen må ikke bli for fast. Dekk til, og la deigen heve til dobbel størrelse. Ta deigen på bordet og elt den godt. Del den i 16 emner. Trill runde brød. Legg dem på smurte plater. Snitt mønster med kniv før heving. La brødene heve godt, pensle med egg. Sikt på mel. Stek i 15-20 minutter ved 220 °C. Avkjøl på rist.