Helstekt kalvefilet, eple- og mandelpotetmos
Oppskrift av: Wenche Andersen
90 minutter
HovedrettIngredienser
2 porsjoner
400 g
kalvefiletOvnsbakte rotfrukter
1 stk
litengulrot1 skiver
sellerirot4 stk
litensjalottløk1 stk
frisk rosmarinkvistSaus
1 ss
sukker, brunt1 dl
rødvin0.25 dl
eplecidereddik1 dl
vann0.25 dl
kalvefondfra flaskeEple- og mandelpotetpuré
6 stk
mandelpoteter1 ss
smør0.25 dl
kaffefløteeller skummet melkSlik gjør du det:
Temperer kjøttet.
Varm stekeovnen til 125 ºC.
Stek fileten (helt stykke) i smør/olje i en varm stekepanne. Fileten skal være rå i kjernen, bare brunes raskt rundt det hele.
Dryss på salt og pepper, legg i et ildfast fat og stek i stekeovnen i ca 20 min, til steketermometeret viser 53-55 ºC.
Ta ut formen dekk med aluminiumsfole og la kjøttet hvile mens resten av måltidet forberedes.
Øk ovnstemperaturen til 225 ºC.
Skrell og del grønnsaker i biter og legg i en ildfast form. Vend inn salt, pepper og olivenolje. Legg eventuelt med en liten kvist frisk rosmarin eller timian. Stek i stekeovn i 20-30 min til grønnsaken er møre (Tiden avhenger av tykkelsen på grønnsakene)
Saus: Smelt sukker i en liten kasserolle til det blir lys brunt, uten å bli brent. Tilsett vin og eddik ok kok til det halve gjenstår, pass på at det ikke koker inn for mye. Tilsett vann og kalvefond og kok opp. Visp inn mørk maisennajevning. Smak ev til med litt mer eddik og ev ørlite sukker.
Eple og mandelpotetpure: Rens og skjær poteter og eple i små terninger. Kok møre i usaltet vann. Hell av kokevannet. Mos poteter og eple, tilsett smør og smak til med salt og pepper. Tilsett ev litt melk eller matfløte om mosen blir for fast.
Avslutt ev måltidet med biter av frisk frukt, eventuelt litt vaniljekesam til dipp.