Knekkebrød av surdeig
Slik lager du knekkebrød av surdeig.
Oppskrift av: Øyvind Lie
1440 minutter
BakverkIngredienser
8 porsjoner
3 ss
surdeig starter2.5 dl
vann3 dl
speltmel1 ts
havsaltSlik lager du starteren: Dag 1 til 3
200 g
rugmel100 g
Friskt, revet epledag4
200 g
rugmelSlik gjør du det:
Surdeisstarteren
Dag 1 til 3: Bland alle ingrediensene i et 2-liters glass. La det stå i romtemperatur i tre døgn. Rør rundt en gang i døgnet.
Dag 4: Tilsett melet og vannet og la stå i ytterligere et døgn.
Knekkebrødet
Rør sammen ingrediensene med en sleiv, og kna deigen godt for hånd eller i kjøkkenmaskin med eltekrok.
La deigen stå lunt over natten slik at den hever til ca dobbel størrelse. 12-18 timer.
Dag2
Sett ovnen på 200 grader.
Nå trenger du ikke elte eller kna deigen. Samle den til et deigemne med litt mel.
Del deigen i 8-10 like store deler. Den skal kjevles til den er ganske så tynn, og så stor som en frokosttallerken. Det er lurt å prøve en gang før du deler alle emnene helt av. S
Bruk mye finmalt speltmel på benken, både over og under deigen. Bruker du nok er det ikke være vanskelig å flytte den over på stekepapiret. Det er plass til to på ett brett. Stikk ut hullet når den ligger på stekebrettet. Her kan du bruke en plastkork.
Stekes 200 grader midt i ovnen i 10 min. Følg godt med så de ikke blir brent.
Avkjøles på rist.