Sitronboller med pistasj
Å smaksette deig med nystøtt kardemomme er et must for meg, men fyllet varierer jeg gjerne etter behov. Denne gangen ble det sitron og pistasjenøtter.
Christopher Sjuve
120 minutter
BakverkIngredienser
125 g
smør5 dl
melk50 g
gjær0.5 ts
salt1 dl
strøsukker14 dl
hvetemelFyll
125 g
smør, mykt0.75 dl
strøsukkerTil pensling
1 stk
eggSlik gjør du det:
(Gir ca 48 stk) Smelt smøret i en kjele, tilsett melken og varm til fingervarmt, 37 °C. Smuldre gjæren i en bolle og rør den ut med litt av melkeblandingen. Tilsett resten av melkeblandingen, salt, sukker, kardemomme og nesten alt melet. Spar litt mel til utbakingen. Arbeid alt kraftig sammen til en smidig deig. La deigen heve under et kjøkkenhåndkle i ca 30 minutter. Bland sammen ingrediensene til fyllet. Legg deigen på et melet bord, kna den lett og del den i to deler. Kjevle ut hver del til en avlang kake, ca 25 x 50 cm. Smør utover sitronsmøret på halve deigen og brett den andre delen over. Skjær deigen tvers over i ca 2 cm brede remser. Del remsene på langs, men la dem henge sammen øverst, som et par bukser. Vri dem og lag en løs knute. Legg bollene på plater med bakepapir og la dem heve under kjøkkenhåndkle i ca 30 min. Sett ovnen på 225 °C. Pensle bollene med vispet egg og strø over perlesukker og pistasjenøtter. Stekes i midten av ovnen i 6-8 minutter. La bollene kjøle av på rist under kjøkkenhåndkle.