Skrei (torsk) med lever og rogn
Oppskrift av: Wenche Andersen
120 minutter
HovedrettIngredienser
4 porsjoner
1.5 kg
torsk/ skrei i skiver4 stk
hel, sort pepper1 ts
eddikRogn
0.5 kg
rogn av torsk/skrei0.5 l
vann0.5 ss
saltLever
300 g
lever av torsk/skrei2 dl
vann1 ts
salt1 ts
eddik4 stk
pepperkornSlik gjør du det:
La fisken ligge i kaldt rennende vann i 1/2- 1 time før den trekkes. Bruk en fiskekjele eller vidbunnet kjele. Mål opp rikelig med vann og kok opp. Ha i salt, hele pepperkorn og eddik og kok opp på nytt. Trekk kjelen vekk fra platen og legg i skrei skivene (de tykkeste skivene først). Sett kjelen over varmen igjen og kok opp. Trekk kjelen tilside og la torsken trekke i 5-6 min. Legg over på varmt serveringsfat. Server med nykokte poteter, gulrøtter, rogn i skiver og lever. Rogn: Fersk rogn skylles og pakkes i matpapir, hinnen rundt rognen må være hel. Legg i kokende lettsaltet vann. La rognen trekke i 20-40 min, tiden er avhengig av størrelsen på rognen. Lever: Før lever kan kokes må den renses for hinner og årer. Best er det å bruke fingrene til å plukke/rense leveren. Kok opp vann med salt, eddik og pepper. Legg i lever og la den trekke i ca 20 min. Tips: laurbærblad (1 per 4 porsj.) og finhakket løk (2 ss per 4 porsj.) kan også tilsettes i levergryten.