Stekt laks med vårgrønnsaker og hvitvinsaus
Oppskrift av: Wenche Andersen
90 minutter
HovedrettIngredienser
4 porsjoner
800 g
laks efilet med ben2 ss
salt12 stk
nypoteter8 stk
liten gulrot1 stk
fennikel12 stk
tynn asparges4 stk
vårløkHvitvinsaus:
1 ss
smør3 stk
sjalottløkSlik gjør du det:
Fjern ben og finner fra fiskefileten. La skinnet sitte på. Gni inn fisken med salt og la den ligge med salt i 40-50 min. Saus: Finhakk sjalottløken og fres den blank i smør. Tilsett hvitvin og kok inn til "sirupskonsistens". Ha i kraft og kok inn til ca. 1/5 av mengde kraft. Tilsett fløte og kok videre til sausen får passe konsistens. Smak til med salt og pepper. Sausen kan ev. jevnes med maisennamel rørt ut i litt kald væske. Kok potetene møre i lettsaltet vann. Rens og del grønnsakene i litt mindre biter og kok dem knapt møre i lettsaltet vann (gjerne tilsatt litt smør). Skyll av saltet og tørk av fisken. Del den i porsjonsskiver og stek i smør i varm panne med skinnsiden ned. Stek til skinnet er sprøtt og gyllent og slipper pannen og fisken er nesten gjennomstekt. Snu fisken rundt og stek så vidt den andre siden. Dryss over pepper. Ikke stek fisken for mye, da vil den bli tørr. Fordel de kokte grønnsakene i litt store, halvdype tallerkener. Hell over saus og avslutt med å legge fisken på toppen med en sprøe skinnsiden opp.