Surdeigsbrød
Oppskrift av: Aase Strømstad
1440 minutter
BakverkIngredienser
1.dag:
100 g
rugmel, siktet2 dl
vann3.dag:
100 g
rug, fin sammalt2 dl
vann4.dag:
10 g
gjær1 kg
rug, fin sammalt500 g
hvetemelSlik gjør du det:
3 brød i 1,5 l former. I ovn ved 210° i ca. 1 time. Rør sammen rugmel og vann, dekk det til og la det stå på kjøkkenbenken i 2 døgn. 3. dag røres sammalt rug og vann i den første løse deigen. La det stå lunt til neste dag. 4. dag varmes melken til den er lunken, 37°/fingervarm. Rør ut gjæren i den lunkne melken, rør inn surdeigen, alt det grove melet og så mye fint mel at deigen blir fast og smidig. Dekk deigen med plast og la den heve til dobbel størrelse, ca. 1 time. Elt deigen om, del den i 3 jevnstore emner, som trilles til sprekkfrie brød. Legg dem i godt smurte former og etterhev dem til de fyller formene. Pensle brødene med vann, dryss eventuelt litt grovt rugmel over dem og stek dem nederst i ovnen til de er gjennomstekte. Brødene bør ligge til neste dag før det skjæres i dem.