Vørterbrød
Oppskrift av: Aase Strømstad
180 minutter
BakverkIngredienser
2 fl
vørterøl50 g
gjær1 dl
sukker1 dl
sirup0.5 ts
salt1 ts
nellik1 ts
pepper2 ts
stjerneanis, hel300 g
rugmel, siktet500 g
hvetemelSlik gjør du det:
3 rundstekte brød. I ovn ved 190° i ca. 40 minutter. Varm vørterølet forsiktig til det er lunkent. Det skummer kraftig når det varmes. Rør gjæren ut i ølet og rør inn sukker, sirup og salt. Bland krydder i rugmelet og rør det inn sammen med så mye hvetemel at det blir en fast, blank og smidig deig. Dekk den til og la den heve i 1 time, til dobbel størrelse. Elt deigen lett om, del den i tre jevnstore emner som trilles til avlange eller runde brød. Etterhev dem i ca. 30 minutter, snitt dem godt og stek dem nederst i ovnen. Brødene kan pensles med sukkervann idet de kommer ut av ovnen, da blir de blanke. Deigen kan eventuelt tilsettes 100 g rosiner.