Erlings lammestek
Her er en rustikk og vinvennlig lammerett!
Oppskrift av: Erling Sundal
45 minutter
HovedrettIngredienser
4 porsjoner
Lam med fyll
1 kg
utbeinet lam melår1 ss
finhakket hvitløk1 ss
finhakket gressløk1 ss
finhakket rosmarin3 ss
olivenoljeTil glasering
4 ss
dijonsennep4 ss
honning4 ss
soyasausGrønnsaker
2 stk
skrelt gulrot8 stk
skrelt sjalottløk2 stk
fennikel2 ss
sitronsaft2 ss
smør, usaltetPotetpurée
600 g
mandelpoteter4 ss
smør2 dl
fløteSlik gjør du det:
Varm opp oljen og brun baguetten lett sammen med hvitløk, urter, salt og pepper. Putt så baguetten inn i "hullet" i steken og bind den opp med hyssing. Brun steken i panne til den blir gyllen og sprø utenpå. Bland så sammen ingrediensene til glasering og pensle det på steken. Legg steken i en langform smurt med smør. Stekes så videre i ovn på 200 grader inntil steketermometeret viser 65 grader - da er steken rosa inni. La så steken hvile i 15 minutter før du skjærer den opp. Du kan med fordel glasere steken med noe vann og stekesjy fra langformen under stekingen, så får du en saftigere og bedre glasert stek. All saften som ligger igjen i langformen etter at vi har tatt ut steken skal vi bruke som saus. Rotfruktene kuttes grovt opp, fennikelene deles i fire og sjalottløkene beholder du hele. Brun alle grønnsakene sammen til de får en fin og gylden farve. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Grønnsakene får steke sammen med lammesteken de siste 20 minuttene. Skrell potetene og kutt dem i grove biter. Kok dem myke og sil av. Støt dem til en jevn masse og rør inn smør og fløte. Smak til med salt og pepper. NB! Det er viktig at du ikke tilsetter salt når du koker potetene - da får puréen en limaktig konsistens. Saltet skal i helt til slutt. Skjær steken opp i tykke skiver. Anrett en god klatt med potetpurée midt på hver tallerken. Legg en skive lammestek oppå potetpuréen og grønnsaker og stekesjy rundt.