Helstekt hvitløksspekket lammelår
Dette er Bent Stiansens oppskrift på helgrillet lammelår.
Oppskrift av: Bent Stiansen
90 minutter
HovedrettIngredienser
6 porsjoner
1 stk
lammelår1 stk
helt hvitløk2 ss
timian2 ss
rosmarin2 ss
salt1 ts
malt, hvitt pepper1 dl
olivenolje2 dl
hvitvin2 dl
vannSlik gjør du det:
Ben ut nøkkelbenet på lammelåret. Rens hvitløken og skjær den i skiver. Stikk mange små hull/lommer med en liten kniv i lammelåret og putt inn skiver med hvitløk. Bland sammen hakket timian, rosmarin, pepper salt og olje og smør dette ut over lammelåret. Legg lammelåret midt på grillen. Fordel grillkullene til to sider av grillen og legg lammelåret i midten (slik at det ikke steker rett over kullene) Bruker du gassgrill gjør du på samme måte og slukker gassbrenneren i midten av grillen og beholder de to på sidene på medium styrke. Dersom du har en aluminiumsform, sett den under steken og la lammekraften dryppe ned i den. Sett på lokket og la steken stå der å steke for seg selv i 45 minutter. Hell hvitvin over steken og la den renne ned i aluminiumsformen. Fyll på vannet i formen også. Sett på lokket igjen og fortsett å grille i 30 minutter. Da er steken ferdig. Skjæres i skiver og serveres sammen med lammesjyen som har samlet seg i al-formen. Det er smart å la steken hvile i 20 minutter før du skjærer skiver av den. (Dersom du vet hvordan mørbraden ser ut: Skjær den av før du begynner å grille hele låret. Mørbraden tilbredes på samme måte som steken, men trenger bare 25 minutter på grillen. Ta den ut av grillen og pakk den i al-folie til lammesteken er ferdig)