Indisk gryte med gule linser og blomkål
Indisk vegetargryte. Indisk mat med krydder og linser er god høst- og vintermat.
Oppskrift av: Marit Røttingsnes Westlie
120 minutter
GryterettIngredienser
4 porsjoner
1 stk
løk2 stk
hvitløksfedd1 ss
maisolje1 ts
salt3 cm
ingefær3 ss
curry paste200 g
linser, gule1.5 l
grønnsaksbuljong5 ss
kokosmasse1 stk
blomkål6 dl
vann4 dl
basmatirisSlik gjør du det:
Skrell løken, hvitløken og ingefæren. Ingefæren er lettest å skrelle ved å dra en teskje fram og tilbake på skallet til det løsner. Løken skjærer du i så tynne skiver som du greier, mens du finhakker hvitløken og ingefæren.
Ha alt dette i en kasserolle sammen med oljen og saltet og la det surre på ganske svak varme i 3–4 minutter til løken har blitt blank og det dufter deilig. Bruker du fersk chili finhakker du den og har i nå også. Du bestemmer selv om du vil ha med frøene eller ikke. Det er de som står for heten.
Currypaste får du kjøpt på glass i innvandrerbutikker og velassorterte dagligvarebutikker. Ha currypasten i kasserollen. Rør rundt og stek i ca. 1 minutt før du tilsetter linsene, grønnsaksbuljongen og 3 spiseskjeer kokosmasse. Kok opp.
Legg over et lokk og la det putre på kokestadiet i 40 minutter til linsene er møre og myke. Smak til med salt og pepper. Del opp blomkålen i små buketter og legg i kasserollen de siste 6–7 minuttene av koketiden.
Kok opp vann til risen. Vask risen 2–3 ganger for å fjerne noe av stivelsen før du har den i det kokende vannet sammen med litt salt og de 2 siste spiseskjeene med kokosmasse. Kok risen under lokk i 10 minutter.
Ta den av varmen, men dekk kasserollelokket med en kjøkkenklut eller to og la det stå slik i 10 minutter. Rør rundt en gang og kjenn om risen er passe saltet.