Ovnsbakt ørret med agurksalat
Oppskrift av: Wenche Andersen
90 minutter
HovedrettIngredienser
4 porsjoner
1.5 kg
ørret25 g
smør1 bt
persille0.5 stk
sitron, saften av denSmørsaus:
2 dl
kraft fra fisken150 g
kaldt smør2 dl
hvitvinAgurksalat:
1 stk
slangeagurk, i skiver0.75 ts
salt1 ss
olje0.75 ss
eddik0.5 ts
pepper, sort og nykvernet2 ts
sukker evt sennepSlik gjør du det:
Fisken kan serveres varm eller kald. Varm med nykokte poteter, agurksalat og smørsaus laget av fiskekraften vi får av ørreten. Kald, kan den serveres på koldtbordet eller som en selvstendig rett. Varm stekeovnen til 200 ºC. Skrap bort skjellene med hjelp av ryggen på en halvlang kniv eller bruk en fiskeskrape. Rens og skyll ørreten godt, ta ut gjellene og fjern ev. rester av blodranden. Klipp bort det ytterste av halen, likeså finnene, men behold hodet på. Tørk fisken godt utenpå og inni. Pensle et ark tykk aluminiumsfolie med litt av smøret. Gni fisken inn med salt og pepper både utvendig og i buken. Lag en blanding av smør, hakket persille og sitronsaft, og fordel dette i buken på fisken. Pakk inn fisken og legg den i en langpanne. Stek på nederste rille i ca 45 min. Nå har vi to muligheter: Ørreten kan tas ut av ovnen og avkjøles litt før skinnet fjernes ved hjelp av en liten spiss kniv. Lag et tynt snitt ved hodet og gjellene langs ryggbenet og opp til gattåpningen. Begynn ved hodet og trekk skinnet av. Eller vi kan brette folien til side, sette på grillelementet, legge noen smørklatter på ørreten og flytte langpannen opp til midten av ovnen, slik at fisken blir sprø og gyllen. Ved servering pynt ørreten med persille og noen sitronbåter. Smørsaus: Kraften fra ørreten helles over i en liten kasserolle sammen med hvitvin, kok inn til det halve. Pisk inn kaldt smør i biter. Tilsett finhakket persille rett før servering.