Panettone - italiensk julekake
En saftig fruktkake med tørket frukt og marsipanlokk - italienernes svar på engelsk plumpudding og norsk julebrød.
Oppskrift av: Marit Røttingsnes Westlie
120 minutter
KakeIngredienser
100 g
smør1.5 dl
melk1 dl
matfløte35 g
gjær524 g
hvetemel90 g
sukker1 klype
salt1 stk
egg2 stk
eggeplomme75 g
tørketmango75 g
tørketananas75 g
rosiner20 g
tørketpapaya150 g
marsipan1 stk
egg til penslingSlik gjør du det:
Stekes på 200 grader i 50-55 minutter i stor form eller 18-20 minutter i små. Deigen skal forheve i 30-40 minutter og etterheve i 20 minutter. Du trenger en suffléform på 18 eller 20 cm i diameter eller 8 små porsjonsformer. Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett melken og fløten og la væsken bli fingervarm. Hell det over i miksmasterbollen og rør ut gjæren i væsken. Ha hvetemelet, sukkeret og saltet i bollen. Tilsett egg og eggeplommer mens du lar eltekroken gå sakte rundt. Når jeg skal ha egg i mat, knekker jeg ett og ett egg i en liten bolle eller glass før jeg slår det opp i maten. Bare for å være trygg på at jeg ikke har fått tak i et dårlig egg, eller for å kunne ta ut skallbiter hvis jeg ikke er helt stødig på hånda. Ha i den tørkede frukten og elt til alt blir godt blandet. Dette er en ganske klissete deig. Dekk til deigen med et klede og la den heve til dobbel størrelse. I mellomtida gjør du klar suffléforma. Skjær ut en runding av bakepapir som er like stor som forma. Spray litt formfett i bunnen og legg bakepapiret oppå. Fest også bakepapir oppover kantene, slik at papiret går høyere opp enn forma. bruk litt formfett til å feste bakepapiret med. Slå deigen over i forma og klapp den til slik at den blir jevn. Sett kaka til etterheving under et klede. Lager du åtte små brød, gjør du akkurat det samme med de små porsjonsformene. Kjevle ut marsipanen og lag en runding som er like stor som forma. Bruk litt hvetemel når du kjevler, så ikke marsipanen setter seg fast. Når kaka er ferdighevet, legger du på marsipanlokket, pensler det med et sammenpisket egg og setter forma på nederste rille i den forvarmede stekeovnen. Sjekk om kaka er ferdigstekt ved å stikke en kakepinne nedi. Er pinnen tørr når den kommer opp igjen, er kaka ferdig. La kaka avkjøles noen minutter i forma før du hvelver den over på en rist. Panettonen kan serveres i skiver med for eksempel ridderost på eller med en stor skje vaniljekrem. Får du ikke spist opp kaka før den begynner å bli tørr, er den perfekt å riste i brødristeren eller under grillen i ovnen. Spis en skive med godt smør på til frokost. Luksus!