Rugbrød
Oppskrift av: Wenche Andersen
180 minutter
BakverkIngredienser
300 g
rug, fin sammalt200 g
hvete helkorn8 dl
kruska kli/hvetekli2 dl
havregryn1 dl
linfrø1 dl
sesamfrø1 dl
solsikkekjerner2 ts
salt100 g
gjærSlik gjør du det:
3-4 brød i 1,5 - 2 l former Brødene egner seg godt til frysing. Del dem ev i to før de legges i fryseboksen og ta opp brød for 1-2 dager av gangen. Deigen skal være som en tykk grøt på konsistens. Deigen fordeles i smurte former etter forheving, dvs den skal ikke eltes og formes på bakebordet. Bland sammen alt det tørre. Varm væsken til den er "finger varm". Løs opp fersk gjær i litt av væsken og tilsett væsken i det tørre. Tørrgjær blandes i melet. Elt godt sammen, 8-10 min i kjøkkenmasnkin, til en grøtaktig tykk deig. Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca 1 time. Elt deigen sammen på nytt, dekk bakebollen med plast og la deigen heve ca 30 min. Ha deigen over i godt smurte former (bunnen på formen dekkes med en strimmel bakepapir). Dekk formene med et klede og la brødene etterheve ca 30 min. Varm stekeovnen til 200 ºC. Sett brødene inn på nederste rille og stek brødene 50 min - 1 time. Avkjøl på rist. Tips: Sesamfrø og solsikkekjerner kan erstattes av hakkede valnøtter og gresskarkjerner og brødet får en helt annen smak.