Valgnattspai med skinkefyll
Oppskrift av: Wenche Andersen
120 minutter
Form og paiIngredienser
Deig til bunn
1.25 dl
vann1 stk
egg2 ss
olivenolje4 dl
hvetemel1 ts
tørrgjær0.25 ts
saltFyll
1 stk
løk2 fedd
hvitløk2 ss
olje1 stk
paprika200 g
kokt skinke2 stk
vårløkeller gressløk2 dl
matfløteeller melk1 dl
kesam4 stk
egg100 g
ost, revet1 dl
parmesan, nyrevetSlik gjør du det:
Den tradisjonelle paibunnen blir laget av mørdeig (eller butterdeig), denne gangen har vi byttet den ut med en litt "saftigere" gjærdeig med ost. Begynn med deigen. Rør egget ut i melken tilsett halve olje og varm opp til "fingervarmt". Elt inn mel, finrevet ost tørrgjær og salt til en smidig ikke for fast deig. Tilsett den siste skjeen med olje og elt slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bakebollen med plast og sett til heving 20-30 min. Kjevle den ferdighevede deigen ut og legg over i en godt smurt og melet springform (24 cm). Eller bruk en godt smurt paiform. Deigen skal dekke bunnen og 4-5 cm oppover kanten. Prikk bunnen med en gaffel, pensle ev med litt olivenolje og forstek bunnen i varm stekeovn 225 ºC, på nederste rille 6-8 min. til den får en litt fast topp, uten å få farge. Fyllet lages mens deigen heves. Hakk løk og hvitløk og surr i olje til løken er blank og myk. Tilsett hakket paprika og la steke med 1 min. Trekk pannen vekk fra platen og vend inn kokt skinke i strimler/terninger, hakket vårløk/gressløk og finhakkede urter. Visp sammen matfløte eller melk, kesam, og eggeplommer. Eggehvitene stivpiskes. Bland løk og skinkeblandingen inn i egge og fløteblandingen, tilsett salt og vend inn revet ost og tilslutt de stivpiskede eggehvitene. Hell fyllet over den forstekte bunnen og stek på nederste rille ved 200 ºC i 40 -45 min til fyllet har stivnet. Server med en salat.