Kystens fiskesuppe
Oppskrift av: Wenche Andersen
60 minutter
SuppeIngredienser
4 porsjoner
2 stk
sjalottløk2 ss
smør1.5 l
fiskekraft2 stk
gulrot0.5 stk
persillerot0.5 stk
purre1 stk
liten fennikel4 ss
smør, mykt4 ss
hvetemel1 stk
eggeplomme0.5 ss
eddik eller sitronsaftKraft
1 kg
fiskeavskjær4 stk
pepperkornSlik gjør du det:
Bør lages på god fiskekraft, være fyldig og lett syrlig. Skjær fiskefileten i mindre biter. Finhakk sjalottløk og surr myk i litt smør. Tilsett fiskekraft og rensede grønnsaker skåret i tynne staver. Og kok dem knapt møre (3-4 min). Ta dem opp. Rør sammen mykt smør og hvetemel og pisk inn i den varme kraften. Kok opp og la suppen trekke i 8-10 min. Tilsett halvparten av rømme eller fløte. Smak til med salt og pepper. Tilsett fisk og grønnsaker. Visp sammen resten av rømme og eggeplomme og tilsett i suppen under omrøring (leger suppen). Suppen bør ikke koke etter at eggeplommen er tilsatt. Smak til med eddik eller sitronsaft og finhakket gressløk.. Tips: Best resultat får du om du koker kraft på fiskeavskjær og bruker denne kraften som basis. Fiskefond eller kyllingfond (fra flaske) ev kan brukes, men kan fort bli litt for salt og gir ikke den samme gode smak som når du koker kraft selv. Fiskekraft: Skyll godt av fiskeavskjær fra hvit fisk, helst pale. Legg i en kasserolle med løk, gulrot, sellerirot og ev litt purre i grove biter. Tilsett vann til det dekker alt i gryten. Kok opp, skum godt, tilsett litt salt, laurbærblad, pepperkorn og noen persillestilker. La kraften koke uten lokk i ca 20 min. (Koker kraften lengre kan den lett få «limsmak».) Sil kraften gjennom et klede/fin sikt og kok den inn til den får en fyldig smak. (kok uten lokk).