Helstekt indrefilet av elg med portvinsaus

Helstekt indrefilet av elg med portvinsaus

Oppskrift av: Wenche Andersen
1440 minutter
Hovedrett

Slik gjør du det:

Saus: Kok kraft, se tips. Kok inn portvin til det gjenstår litt under halve. Tilsett innkokt viltkraft og kok inn til det halve. Visp inn crème fraiche og kok til sausen tykner. Smak til med salt og pepper. Grønnsakene forvelles i kokende lettsaltet vann i 3-5 min, til de er knapt møre. Koketid er avhengig av størrelse på grønnsakene. Avkjøl raskt i kaldt vann. La grønnsaken renne godt av seg på kjøkkenpapir. Før servering: varm olje i en stekepanne, tilsett litt smør i den varme oljen. Legg i godt av rente grønnsaker og brun raskt. Dryss over salt og pepper. Sopp renses og brunes i smør i varm panne. Stek til all soppkraft er kokt inn. Smak til med salt og pepper og ev litt timian. Elgfilet: La fileten ligge fremme på benken og bli temperert før den stekes. Forvarm stekeovnen til 175 ºC. Rens fileten for hinner og sener. Tørk av den med litt kjøkkenpapir. Varm olje i en stekepanne, tilsett litt smør og la smøret smelte og bli nøttebrunt før fileten legges i. Stek på begge sider. Dryss over salt og pepper. Stikk ev inn et steketermometer. Legg over i et ildfast fat og etterstek i varm stekeovn 15-20 min til steketermometeret viser 63 ºC. Steketid er avhengig av tykkelsen/ størrelsen på fileten. La fileten hvile 10-15 min før den skjæres opp. Kok Ringerikspoteter med skallet på og skrell før servering. Tips: Kraft Legg bein (2-4 cm store biter) og kjøttavskjær i en smurt langpanne, brun i varm stekeovn 225 ºC til bena begynner å bli brune. Tilsett løk, gulrøtter og sellerirot og stek videre til grønnsakene begynner å få farge. Hell alt over i en gryte med kokende vann (vannet skal dekke kjøtt og grønnsaker). Hell litt vann i langpannen og sett inn i stekeovnen igjen og kok ut pannen. Hell i gryta. Kok opp, skum av. La småkoke uten lokk i 4-5 timer. Fyll ev på med litt vann underveis. Sil kraften gjennom en sil dekket med et bomullsklede. Hell kraften tilbake i en ren gryte og kok videre uten lokk til en kraftig og smakfull kraft.

Kanskje disse også frister?