Røkt lammelår med byggryn, rotgrønnsaker og persillesaus
Oppskrift av: Wenche Andersen
240 minutter
HovedrettIngredienser
6 porsjoner
2 dl
byggryn3 stk
gulrot3 stk
persillerot3 skiver
sellerirot3 skiver
kålrot0.5 stk
purre3 dl
vann1 ts
salt2 ss
smørSaus
2 ss
smør1 stk
finhakket sjalottløk2.5 ss
hvetemel5 dl
grønnsaksbuljong2.5 dl
fløteSlik gjør du det:
Legg byggryn i bløt natten over. Hell av bløtevannet og legg byggryn i bunnen av et ildfast fat, passende til lammelåret. Hell over vann/ kraft til det står kant i kant med byggrynene. Legg det røkte lammelåret over. Stikk inn et steketermometer. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie. Sett i varm stekeovn 150 ºC og stek i 3-4 timer, til steketermometeret viser 72 ºC. La lammelåret hvile i 20 -30 min før oppskjæring. Rens og del rotgrønnsakene i biter og kok møre i lettsaltet vann tilsatt smør. Surr finhakket sjalottløk i smør til løken er blank. Rør inn hvetemel og spe med grønnsakskraft og fløte og kok i 10-15 min uten lokk. Rør om en gang i mellom. Tilsett finhakket persille og smak til med salt og pepper. Vend de kokte byggrynene fra leirgryten lett inn i grønnsakene og anrett skiver av lammelår på en seng av byggryn, rotgrønnsaker og persillesaus. Server med kokte poteter.